2017.február21.kedd

Ma Eleonóra névnapja van.

Itthon

Hepatitis járvány van Budapesten

Az elmúlt 12 hónapban kilencszer annyi hepatitis A vírussal fertőzött beteget regisztráltak a fővárosban,  mint a korábbi években. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint a fertőzések száma csak Budapesten ilyen magas, a betegek többsége férfi.

Az egy évben hepatitis A járvány volt, és most is az van Budapesten. A Világgazdaság arról ír, hogy az Országos Epidemiológiai Központ minősítette járványosnak a kialakult helyzetet. Ez a számok szerint azt jelenti, hogy 2012 végégig 182 budapesti beteget regisztráltak, azóta pedig 50 újabbat. 

Vagyis az elmúlt egy évben kilencszer annyi új beteget regisztráltak, mint amennyi normálisnak tekinthető. A betegek többsége férfi, és többségük a főváros belső kerületeiben él. A veszélyt az jelentheti, hogy több fertőzött hajléktalanszállókon vagy gyermekotthonokban él. 

Magyarországon nagyobb fertőző májgyulladás (hepatitis A) járvány 2007-ben volt. A vírus azóta is jelen van, a szomszédos országokban több kisebb járványt is okozott. A magyar betegek száma azonban általában nem több évi 300-nál. A hepatitis A vírus szájon át, élelmiszerrel, szennyezett vízzel kerülhet a szervezetbe. Létezik ellen védőoltás, amelynek ára a háziorvosnál kapott recept esetén 8-10 ezer forint.